FBI heeft Apple ook in tweede zaak niet nodig

De Amerikaanse autoriteiten hebben ook in een tweede geruchtmakende zaak de hulp van fabrikant Apple niet nodig gehad om informatie op een iPhone te kunnen inzien. Deze keer hoefden rechercheurs van de FBI niet eens de hulp van hackers in te roepen, omdat de eigenaar alsnog de toegangscode gaf. De betrokken verdachte in een drugszaak had eerder beweerd zich die niet meer te herinneren, zo bleek volgens de Wall Street Journal uit gerechtsstukken.

Het is de tweede keer dat de Amerikaanse overheid uiteindelijk Apple niet via de rechter hoefde te dwingen toegang te geven tot een iPhone. Het bedrijf had in een eerdere zaak de FBI geweigerd te helpen bij het ontgrendelen van een telefoon van de dader van een terreuraanslag in het Californische San Bernardino. Met hulp van hackers wist de federale opsporingsdienst de telefoon uiteindelijk zelf te kraken.

De opsporingsautoriteiten hebben echter nog in verschillende andere zaken tientallen iPhones in bezit waarvan zij de versleuteling niet gekraakt krijgen. Apple wil niet meewerken omdat dat het vertrouwen van de consument in het product en het bedrijf zou ondermijnen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement