Ex-voorzitter Congres VS de cel in

Dennis Hastert, een voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, is woensdag veroordeeld tot vijftien maanden cel en een boete van 250.000 dollar wegens een financieel misdrijf, dat hij beging om het seksueel misbruik van een kind stil te houden. Voor het misbruik van diverse kinderen kon Hastert niet worden vervolgd omdat die zaken al zijn verjaard.

De rechter hield zich niet in en noemde de 74-jarige Hastert onder meer een ,,seriemisbruiker''. Het feit dat de Republikein Hastert tegen de FBI loog over de betalingen achtte de rechter zeer kwalijk en dat was een factor bij het vaststellen van de strafmaat. Als Hastert niet zo oud was en met gezondheidsproblemen kampte was de straf hoger uitgevallen, zei de rechter.

De 74-jarige Hastert maakte zich schuldig aan wat ,,structuring'' wordt genoemd: hij nam in totaal omgerekend ruim 1,5 miljoen euro op in kleine stappen om te voorkomen dat de bank een aantekening zou maken van de transacties, iets dat wettelijk verplicht is. Het geld gebruikte Hastert om een van zijn minderjarige slachtoffers te betalen voor diens zwijgen over de affaire.

Machtig

Hastert was tientallen jaren geleden, vóór zijn carrière als een van de machtigste mannen in Washington, worstelcoach op een middelbare school. Hier zou hij zich hebben vergrepen aan een aantal kinderen. Enkele mensen die zeggen te zijn misbruikt door Hastert legden woensdag een verklaring af.

Hastert bood zijn excuses aan de slachtoffers, zijn eigen familie, de rechtbank en de Amerikaanse bevolking aan. Hij erkende kinderen te hebben misbruikt en zei zich diep te schamen. ,,Wat ik heb gedaan was verkeerd en ik heb er spijt van'', aldus Hastert.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement