Evacuatie strijders Damascus stokt

De evacuatie van islamitische strijders en hun familieleden uit een gebied in het zuiden van de hoofdstad Damascus is voorlopig van de baan. Dat meldde een Libanees tv-station van de groepering Hezbollah.

De evacuatie is volgens de zender afgeblazen na de dood van de bekende Syrische rebellenleider Zahran Aloush. Die kwam om het leven door een luchtaanval op zijn geheime hoofdkwartier. Het konvooi met de strijders en hun familie zou door een gebied gaan dat door de groep van Aloush wordt gecontroleerd. Aloush was de aanvoerder van Jaysh al Islam, een van de machtigste rebellengroepen in Syrië, met naar schatting enkele duizenden gewapende aanhangers.

De onderhandelingen over de evacuatie van de ongeveer 2000 strijders en hun 1500 familieleden hebben geruime tijd geduurd en werden gedaan onder auspiciën van de Verenigde Naties. Uiteindelijk werden de Syrische regering en de andere partijen Islamitische Staat en al-Nusra Front het er over eens dat de groep naar de plaats Raqqa kon worden gebracht.

Volgens de Libanese tv-zender waren vrijdag de bussen gearriveerd om de strijders en familie op te halen. De voertuigen zijn inmiddels weer weg.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement