Europese miljoenen tegen migratie Afrikanen

In een poging Afrikanen te ontmoedigen om naar Europa te reizen, heeft de Europese Commissie maandag een hulppakket ter waarde van 280 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Hiervan is 100 miljoen bedoeld voor de landen rond het Tsjaadmeer zoals Niger, onder meer om slachtoffers van terreurgroep Boko Haram te steunen. Ook voor landen als Senegal, Burkina Faso en Mauritanië zijn miljoenen beschikbaar.

De twintig nieuwe projecten vloeien voort uit de top in het Maltese Valetta, waar Europese en Afrikaanse leiders in november afspraken maakten over migratie. EU-landen beloofden daar bijna 1,9 miljard euro in het zogenoemde Afrikafonds te storten. In januari werd al 100 miljoen vrijgegeven.

Doel is de migratiestromen vanuit Afrika beter onder controle te krijgen en jonge Afrikanen meer kans op werk te bieden in hun eigen regio.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) sloot de afgelopen dagen namens de EU akkoorden met Mali, Ghana en Ivoorkust om de migratiestromen uit West-Afrika in te dammen. Ook werden afspraken over terugkeer gemaakt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement