Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen

Europees Parlement: laat ook 16-jarige en vanuit huis stemmen ANP

Europeanen moeten bij de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement in bepaalde gevallen op afstand kunnen stemmen. Ook 16- en 17-jarigen moeten hun stem mogen uitbrengen, vindt het Europees Parlement (EP).

Sinds het coronavirus in Europa de kop opstak, denken EU-landen na over manieren om te voorkomen dat kiezers elkaar op het stembureau aansteken. Sommige lidstaten geven kiezers ruimer gelegenheid om van afstand te stemmen, maar andere zijn huiverig. Als bijvoorbeeld een epidemie dat nodig maakt, moeten kiezers per post, bij volmacht of op andere (nieuwe) manieren kunnen stemmen, stelt het EP.

De EU-landen moeten verder nadenken over stemrecht voor jongeren van 16 en 17, zoals in enkele landen al de regel is, vindt het Europees Parlement. Zo zouden ze ervoor kunnen zorgen dat ook jonge Europeanen van zich kunnen laten horen. Bij de laatste verkiezingen brachten al veel meer jongeren hun stem uit, en zij stemmen volgens het parlement vaker pro-Europees.

Het Europees Parlement telt nog te weinig vrouwen en etnische minderheden, vindt het zelf. Politieke partijen zouden bij de volgende verkiezingen in 2024 daarom op hun kandidatenlijsten vrouwen en mannen bijvoorbeeld moeten afwisselen.