'Ernstig falen' VN in zaak kindermisbruik CAR

De Verenigde Naties hebben als instituut ernstig gefaald in het reageren op vermeend kindermisbruik door Franse militairen tijdens een vredesmissie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Tot die conclusie kwam een onafhankelijke commissie die in opdracht van de VN onderzoek deed naar de zaak. Het rapport werd donderdag gepubliceerd.

Franse militairen hebben kinderen van negen jaar en ouder aangemoedigd orale seks uit te voeren in ruil voor geld of eten. Eerste meldingen daarover kwamen begin vorig jaar binnen bij de VN. De berichten zijn binnen de VN veelvuldig doorgegeven, omdat ,,niemand de verantwoordelijkheid op zich wilde nemen''.

Zelfs toen de Franse regering over het misbruik hoorde en naar de VN stapte om samen te werken in een onderzoek, gaf de internationale organisatie geen thuis. Er was verzet tegen onderzoek en de misbruikzaak ,,verzandde in formaliteiten'', aldus de onderzoekers.

Medewerkers van de VN durfden de meldingen niet door te spelen aan hooggeplaatste VN-functionarissen omdat het mogelijke politieke problemen met Frankrijk zou veroorzaken. Daardoor kregen de slachtoffers niet tijdig medische hulp, psychische steun, onderdak, voedsel of bescherming.

De onderzoekers nemen het op voor Anders Kompass die de VN-afdeling voor mensenrechten leidde. Hij werd op non-actief gezet, omdat hij een intern document over het misbruik had doorgespeeld aan de Franse autoriteiten. Dat meldde de Britse krant The Guardian.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN betuigde ,,diepe spijt'' voor het feit dat ,,kinderen werden verraden door de mensen die gestuurd werden om hen te beschermen''. Vier militairen zijn opgeroepen voor verhoor in de zaak. Er loopt nog onderzoek naar veertien anderen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement