Erdogan houdt schoonmaak na couppoging

Legereenheden loyaal aan president Recep Tayyip Erdogan zijn zaterdag begonnen met de grote schoonmaak na de militaire couppoging in Turkije. Die mislukte mede doordat Erdogan de bevolking opriep de straat op te gaan. Daaraan werd massaal gehoor aangegeven. Regeringsgetrouwe troepen en de politie sloegen met succes terug.

Tientallen militaire rebellen verlieten hun pantservoertuigen en gingen er vandoor. Een aantal vloog per helikopter naar Griekenland en vroeg politiek asiel aan. Hier en daar boden opstandelingen nog wat langer verzet. Aan het begin van de avond kwam het bericht van Defensieminister Fikri Isik dat alle brandhaarden waren bedwongen. De Turkse burgers werd niettemin gevraagd alert te blijven.

Een deel van de Turkse strijdkrachten probeerde vrijdagavond de macht te grijpen met behulp van tanks, straaljagers en helikopters. De onverhoedse aanval kostte 161 mensen het leven, onder wie veel burgers. De opstandige troepen bestookten onder meer het hoofdkwartier van de inlichtingendienst en het parlementsgebouw in Ankara. In Istanbul werden de belangrijkste bruggen afgegrendeld. De chaos was kort maar hevig.

Hoge prijs

Premier Binali Yildirim meldde zaterdagmorgen dat de gekozen regering de situatie grotendeels onder controle had. In totaal zijn er 2839 dissidente militairen opgepakt, 104 sneuvelden. ,,Ze gaan hier een hoge prijs voor betalen'', stelde Erdogan de coupplegers in het vooruitzicht. De gearresteerde generaals Erdal Öztürk en Adem Huduti zal hoogverraad ten laste worden gelegd. ,,Deze revolte is een mooie kans de bezem door het leger te halen.''

De gerechtelijke macht staat dat ook te wachten. In totaal zijn 2745 rechters en officieren van justitie van hun taak ontheven. Dat zou een besluit zijn van de Hoge Raad, die zelf ook vijf leden kwijtraakte. De verdachte rechtsprekers en aanklagers zitten vast. Dat leidde tot protest van de vereniging van rechters Yargiçlar. Voorzitter Mustafa Karadag beschuldigde de autoriteiten ervan de staatsgreep te gebruiken om tegenstanders van Erdogan binnen de gerechtelijke macht uit te schakelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement