Einde in zicht voor proces verdachte dood George Floyd

Einde in zicht voor proces verdachte dood George Floyd ANP

Het geruchtmakende proces tegen de verdachte van de moord op de zwarte Amerikaan dood George Floyd loopt ten einde. De slotpleidooien worden maandag gehouden en daarna mag de jury zich uitspreken over de vraag of de ontslagen agent Derek Chauvin schuldig is. Ze trekken zich dan terug om achter gesloten deuren te overleggen.

De dood van Floyd zorgde vorig jaar voor grote onrust in de Verenigde Staten en andere landen. Chauvin en zijn collega's hadden hem aangehouden omdat hij met een vervalst bankbiljet van 20 dollar zou hebben betaald. De politieman knielde daarbij voor het oog van de camera ongeveer negen minuten lang op de nek van Floyd, die herhaaldelijk zei niet te kunnen ademen en uiteindelijk overleed.

Juryleden hoorden de afgelopen weken 45 getuigen. Het ging onder meer om nabestaanden van Floyd en medische experts die tegenstrijdige verklaringen aflegden over de doodsoorzaak. Ook ging het over de vraag of Chauvin bij de aanhouding de juiste procedure heeft gevolgd. De verdachte wilde zelf niet getuigen en beriep zich op zijn zwijgrecht.

Chauvin wordt verdacht van meerdere strafbare feiten en riskeert een gevangenisstraf van tientallen jaren. Aanklagers verwijten hem dat hij veel te ver ging bij de arrestatie van Floyd. De verdediging voerde onder meer een medisch expert op. Die betoogde dat hartklachten en drugsgebruik hebben bijgedragen aan het overlijden van de arrestant.

De aanklager komt maandag eerst aan het woord en heeft dan een laatste kans de jury te overtuigen dat Chauvin verwijtbaar heeft gehandeld. Daarna mag de advocaat van de voormalige politieman de juryleden toespreken. Het is nog onduidelijk wanneer een uitspraak kan worden verwacht. De jury moet tot een unaniem oordeel komen over de aanklachten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland