Eerste zes jongens uit Thaise grote gered

De eerste zes jongens zijn gered uit de deels ondergelopen grot in het uiterste noorden van Thailand. Reddingswerkers meldden dat zes jongens zijn bevrijd uit hun benarde positie. Ze gaan maandag verder met hun reddingsoperatie, omdat ze zich ongeveer 10 uur lang moeten voorbereiden op de tocht door het grottenstelsel.

Het afgelopen maand in het donker en zonder communicatie of voedsel ingesloten team bestaat uit twaalf jeugdvoetballers en hun trainer. Na de redding van de helft van de voetballers zijn er zeker vier met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Chiang Rai, 675 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok.

De uiterst gecompliceerde reddingsoperatie is tot maandagochtend stilgelegd, aldus Thaise media. De jeugdvoetballers in de leeftijd van elf tot zestien jaar raakten ingesloten door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. Pas vorige week zijn ze getraceerd.

Zondag zijn duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun coach te redden. Door de reddingswerkers is met de jongens getraind. Afhankelijk van het weer kan de hele reddingsoperatie drie tot vier dagen duren. Vrijdag is een 38-jarige Thaise duiker om het leven gekomen tijdens werkzaamheden in het grottenstelsel ter voorbereiding op de reddingsoperatie. De tocht naar de ingesloten jongens is zelfs voor ervaren duikers erg moeilijk en uitputtend. De tocht kan tussen de 5 en 6 uur duren.

Volgens de leiding van de reddingsoperatie zijn in totaal negentig duikers bij deze operatie betrokken, onder wie vijftig buitenlanders. De operatie is zondag naar het zich laat aanzien voorspoedig verlopen. De planners van de redding staan onder druk door de komst van meer regen en het risico dat zuurstof schaars wordt in de geïsoleerde holtes van de grotten. De jongens verdwenen met hun coach op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex Tham Luang. Ze zaten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement