Eerste migrantenboot aangekomen in Turkije

De eerste boot met migranten die de afgelopen maanden naar Griekenland reisden is maandagochtend aangekomen in Turkije. Het terugsturen van de migranten maakt deel uit van een deal tussen de Europese Unie en Turkije om de vluchtelingenstroom naar Europa in te dammen.

Twee boten vertrokken eerder op de dag vanaf het Griekse eiland Lesbos. De eerste daarvan, met 131 migranten, meerde aan in de Turkse havenstad Dikili. De meeste asielzoekers op de boten waren afkomstig uit Pakistan en Bangladesh, zei een woordvoerster van het Europese grensagentschap Frontex. Voor iedere migrant reisde een Frontex-agent in burger mee. Uit voorzorg waren ook eenheden van de Griekse oproerpolitie aan boord.

De opvarenden werden opgewacht door enkele tientallen Turkse agenten en douanemedewerkers. Langs de kade stonden hekken opgesteld.

Ruil

De Turken zijn bereid alle migranten terug te nemen die Griekenland illegaal zijn binnengekomen. In ruil daarvoor nemen de Europese landen Syrische vluchtelingen over uit vluchtelingenkampen in Turkije. De eerste 24 van die vluchtelingen - allen Syriërs, landden maandag op de luchthaven van de Duitse stad Hannover. Ze zijn met een bus overgebracht naar een opvanglocatie bij Göttingen. Later op de dag worden nog achttien vluchtelingen op het vliegveld verwacht.

Mensenrechtenorganisaties hebben de afgelopen weken felle kritiek geuit op het akkoord tussen Brussel en Ankara. Amnesty International zei vorige week zelfs dat Turkije Syrische vluchtelingen terugstuurt naar hun door oorlog verscheurde land.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement