Eerste Trump-aanhanger veroordeeld voor bestorming Capitool

Eerste Trump-aanhanger veroordeeld voor bestorming Capitool ANP

In Washington is de eerste Trump-aanhanger die in januari het Capitool bestormde door een rechter veroordeeld. De 49-jarige vrouw uit Indiana, die schuld bekende en spijt betuigde, kwam ervan af met een taakstraf en het betalen van 500 dollar schadevergoeding. Als ze zich daar niet aan houdt, hangt haar alsnog een celstraf boven het hoofd.

"Ik was daar aanwezig om op een vreedzame wijze steun aan president Trump te betuigen en ik schaam me dat het die dag een barbaarse vertoning van geweld werd", zei Anna Morgan-Lloyd tijdens de zitting woensdag via een videoverbinding. Ze zei dat ze maar zo'n 10 minuten in het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, was en dat ze geen gewelddadigheden heeft begaan.

Op Facebook schreef ze na de bestorming van 6 januari, dat het "de meest enerverende dag" van haar leven was. Morgan-Lloyd werkte na haar arrestatie mee met de openbaar aanklagers, waardoor haar straf relatief laag uitvalt.

Trump-aanhangers bestormden het Capitool toen daar de verkiezingsuitslag werd bekrachtigd, uit onvrede over de presidentsverkiezingen van november. Zij meenden dat de verkiezingen waren gestolen, mede door de nooit bewezen claims van Trump over verkiezingsfraude. Vijf mensen kwamen om het leven.

Tegen nog eens vijfhonderd mensen die bij de bestorming aanwezig waren, zijn aanklachten ingediend, waarvan de een ernstiger dan de ander.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland