Operatie Forth Bridge, de codenaam voor de uitvaart van prins Philip, is zaterdag voltooid. Anders dan alle andere koninklijke uitvaarten uit het verleden, vanwege corona, maar ook omdat prins Philip zelf geen groots afscheid wenste. Juist door daar precies aan te voldoen, was de dienst indrukwekkend. Indrukwekkend sober.

De BBC was al vanaf half 2 Nederlandse tijd in de lucht met verschillende experts die feiten en anekdotes over prins Philip deelden, afgewisseld met beelden vanuit Windsor, waar soldaten van de Queen’s Guard volop marcheerden. Publiek was er, ondanks de dringende oproep om vanwege corona niet te komen, toch wel, al was het minder massaal dan het geval zou zijn geweest zonder pandemie. Ook de politie was al vroeg in groten getale aanwezig, net als de dagen voorafgaand aan de uitvaart. Zichtbare en onzichtbare maatregelen moesten de veiligheid van de aanwezigen garanderen.

loading

Iets voor half 4 Nederlandse tijd begonnen de blazers een door prins Philip zelfgekozen stuk te spelen waarna de groene jeep waarop de kist zou komen te staan, kwam binnenrijden. Ondertussen waren de familieleden, waaronder Charles en Camilla, William en Catherine, aangekomen bij Windsor Castle, allen in stemmig zwart, inclusief mondkapje. Om prins Harry, die zijn titel als royal opgaf, en prins Andrew, die zich moest terugtrekken vanwege zijn banden met de zedendelinquent Jeffrey Epstein, niet in een ongemakkelijke positie te brengen, waren uniformen bij de uitvaart verboden.

loading

Stoet

In stilte werd de kist met daarop de vlag van prins Philip en naast een boeket - witte rozen en lelies, uitgekozen door koningin Elizabeth - ook zijn marinepet en zijn zwaard, even na half 4 (Nederlandse tijd) naar buiten gedragen. Daar werd de kist op de jeep gezet die prins Philip zelf had ontworpen. Na het spelen van het volkslied, begon ’de laatste reis’ van prins Philip, met achter de kist de familieleden. Tussen prins William en prins Harry - wier verzoeningspogingen na het geruchtmakende interview van Harry en Meghan met Oprah nog niet afgerond waren - liep hun neef Peter Philips, de oudste zoon van prinses Anne.

loading

Elizabeth

Bij aankomst bij St. George’s Chapel werd de kist van de Land Rover gedragen. Op de trappen van de kapel werd halt gehouden voor een minuut nationale stilte. Daarna volgde de dienst in de kapel, die normaal 800 gasten kan en zou herbergen, maar door corona nu bizar leeg aandeed met de slechts dertig aanwezige familieleden. Al gauw echter vulden gebeden en gezang het gebouw, afkomstig van slechts vier koorleden die op veilige corona-afstand stonden.

loading

Af en toe vingen de camera’s van de Britse tv een glimp van koningin Elizabeth op, maar door haar gebogen houding, haar grote zwarte hoed en mondkapje, waren er weinig emoties van haar gezicht af te lezen. Toch moet het voor de kijker hartverscheurend zijn geweest om te zien hoe zij daar alleen in de kerkbanken zat, zonder iemand naast haar die een arm om haar heen kon slaan voor ook maar een klein beetje troost.

Eerbetoon

Ook broers Harry en William waren slechts te zien met het hoofd gebogen tijdens de dienst, geleid door de Dean of Windsor, David Connor. Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby sprak tussen bijbellezingen en gezangen door woorden ter eerbetoon aan prins Philip. Na de zegen werden bovendien zijn vele militaire functies en verdiensten genoemd, een indrukwekkende lijst.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
Fotoserie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct