EU verlengt sancties tegen Rusland

De Europese Unie heeft de handelssancties tegen Rusland maandag met zes maanden verlengd. Ze zouden op 31 januari aflopen, maar blijven van kracht tot 31 juli 2016, besloten de 28 lidstaten.

De westerse sancties werden ruim twee jaar geleden opgelegd vanwege de Russische bemoeienis met het conflict in Oekraïne. De EU eist dat Rusland het vredesplan van Minsk volledig uitvoert.

De Russische president Vladimir Poetin moet de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne zover krijgen dat ze meewerken aan een oplossing voor het conflict. Pas dan is er zicht op versoepeling van de economische sancties.

Kremlin

Het Kremlin verweet de EU maandag dat de handhaving van de sancties de Oekraïense regering in Kiev aanmoedigt de vredesafspraken te schenden die in Minsk zijn gemaakt tussen Oekraïne en de separatisten.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemt de verlenging van de sancties een ,,belangrijk, duidelijk en eenduidig'' signaal aan Rusland. De druk op Moskou moet blijven, omdat Rusland een cruciale rol blijft spelen in het conflict en de separatisten in Oost-Oekraïne actief blijft steunen, aldus de bewindsman.

Koenders vindt het van cruciaal belang voortgang te boeken met de Minsk-afspraken. Ook Oekraïne moet zich hier meer voor inspannen, vindt de bewindsman.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement