EU-grenswacht komt op Nederlands bordje

Het plan voor een Europese grens- en kustwacht is positief ontvangen door de Europese regeringsleiders en staatshoofden. De bewindslieden spraken af het voorstel snel te onderzoeken. Nog tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in het eerste halfjaar van 2016 moeten de 28 lidstaten hun standpunt hebben bepaald. Het Europees Parlement moet er dan ook nog over oordelen.

Enkele EU- landen maakten volgens een hooggeplaatste diplomaat wel een punt van de mogelijke inbreuk op de soevereiniteit. In de huidige plannen kunnen de Europese grenswachters namelijk worden ingezet tegen de wil van een lidstaat als het land de grenzen niet goed kan controleren en niets onderneemt ter verbetering.

Opnieuw gaven de lidstaten zichzelf de ,,urgente'' opdracht eerdere beloften na te komen. De naleving daarvan is namelijk ,,onvoldoende''. Dan gaat het om versterkte controles van de Europese buitengrenzen, het systematisch checken van reizigersgegevens in databanken en het identificeren en registreren van migranten. Ook van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel moet snel veel meer werk worden gemaakt.

Vrijwillige basis

Daarnaast moeten de landen veel meer plaatsen aanbieden om vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te nemen. Ze zegden enkele maanden geleden toe 160.000 plekken te regelen, maar dat zijn er pas een paar honderd.

De EU-leiders zullen ook het plan om op vrijwillige basis erkende vluchtelingen uit Turkse opvangkampen op te nemen bekijken. Volgens bronnen heeft het voorstel niet op fundamenteel verzet gestuit. Veel landen stellen wel als voorwaarde dat Turkije er dan wel in moet zijn geslaagd de stroom vluchtelingen naar Europa fors te verminderen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement