'Duitse geheime dienst werkt samen met Assad'

De Duitse inlichtingendienst BND werkt samen met de Syrische geheime diensten onder leiding van de regering van president Bashar al-Assad. De Duitse dienst wil in Damascus een kantoor inrichten voor het verzamelen en verwerken van informatie. Dat meldde de Duitse krant Bild vrijdag op basis van bronnen met kennis van zaken.

Volgens Bild reizen geheim agenten van de BND al langere tijd naar Damascus om daar te overleggen met Syrische collega's. De diensten wisselen informatie over terreurbeweging Islamitische Staat (IS) met elkaar uit. Ook willen de Duitsers contacten met het bewind onderhouden. Bijvoorbeeld voor het geval een Duits gevechtsvliegtuig in Syrië neerstort.

De voorbereidingen voor het opzetten van een inlichtingenbureau in Damascus zouden in volle gang zijn. Mogelijk worden medewerkers van de dienst ondergebracht in de Duitse ambassade, die vanwege de burgeroorlog in het land is gesloten. Bild meldde dat de Duitse regering naar verwachting begin volgend jaar daarover een besluit neemt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement