Duitse Bondsdag erkent Armeense genocide

De Duitse Bondsdag erkent in een donderdag aangenomen motie de moorden op Armeniërs door Ottomaanse troepen in 1915 als volkerenmoord.

De resolutie heeft bij Turkije grote ergernis gewekt. Het land is een cruciale partner voor Duitsland en de Europese Unie in de pogingen de migrantenstroom naar West-Europa in te perken. De EU heeft daar met Turkije afspraken over gemaakt, die zijn verdedigd door bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Zij was overigens niet aanwezig bij de stemming in de Bondsdag wegens verplichtingen elders. Merkel liet wel weten dat zij achter de motie staat. Ook minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was niet aanwezig bij de stemming. Steinmeier, op bezoek in Latijns-Amerika, wilde aanvankelijk de Armeense resolutie voorkomen.

Ankara

De motie, een initiatief van de Groenen, kreeg de steun van alle partijen waaronder ook de conservatieve parlementariërs en de sociaaldemocraten. Er was slechts één stem tegen en één onthouding.

Terwijl Ankara erkent dat veel christelijke Armeniërs werden afgeslacht door de Ottomaanse troepen, spreekt het land tegen dat honderdduizenden mensen zijn gedood en dat er sprake was van een georganiseerde campagne om hen uit te roeien of dat dergelijke bevelen zijn gegeven door de Ottomaanse autoriteiten.

Verheugd

De Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) is verheugd over de bijna unaniem aangenomen resolutie (628 van de 630) in de Duitse Bondsdag over de Armeense genocide. De FAON zegt in het bijzonder erkentelijk te zijn aan Cem Özdemir van de Duitse Groenen, ,,die ondanks zware druk en dreigementen van Turkse zijde voet bij stuk heeft gehouden''.

Een woordvoerder van de Turkse regeringspartij AKP zei dat het besluit van de Bondsdag de betrekkingen tussen Berlijn en Ankara ,,zwaar beschadigt''. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmuş noemde de Duitse resolutie ,,een historische vergissing''.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement