Dodental door tyfoon Filipijnen loopt op

Het dodental door de tyfoon Melor die de Filipijnen heeft getroffen, is woensdag opgelopen naar twaalf. Daarnaast worden zeker vijf mensen vermist.

Melor kwam maandag aan land op het eiland Samar en maakte daar de eerste slachtoffers. Vier mensen verloren het leven. Vijf anderen kwamen om toen de storm dinsdag het eiland Mindoro bereikte. Woensdag vielen nog eens drie doden in de provincie Romblon. Het leven in de hoofdstad Manilla is lamgelegd. Het water staat er op sommige plekken tot borsthoogte en treinen zijn uitgevallen.

Vele bewoners brachten opeengepakt op daken van huizen de nacht door. Verschillende dorpen staan compleet onder water. In grote delen van de Filipijnen viel de stroom uit omdat elektriciteitskabels in het centrale deel van de eilandengroep knapten. Op luchthavens en in zeehavens kwamen duizenden mensen vast te zitten omdat vluchten uitvielen en schepen niet vertrokken.

Evacuees

Bijna 800.000 mensen zijn geëvacueerd naar veiliger gebieden. Naar verwachting zullen veel mensen de komende kerstdagen in evacuatiecentra doorbrengen.

Melor kende op het hoogtepunt windsnelheden van 185 kilometer per uur. De tyfoon is iets in kracht afgenomen, maar kan nog altijd windsnelheden halen van 130 kilometer per uur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement