Doden bij brandstofrellen Haïti

Bij gewelddadige protesten tegen de geplande stijging van brandstofprijzen zijn in Haïti volgens lokale media zeker zeven mensen om het leven gekomen. Zij werden gedood tijdens plunderingen in en rond de hoofdstad Port-au-Prince. De politie sprak ook van doden, maar gaf geen exact aantal.

Demonstranten staken wegversperringen in brand in de hoofdstad Port-au-Prince, plunderden winkels, vielen hotels aan en staken auto's in brand, meldde radiozender Metropole. Ook werden schoten gelost. Ook in andere steden, zoals Cayes, Jérémie, Cap-Haitien en Jacmel, werd fel geprotesteerd. De luchthavens van het land zijn gesloten.

De regering heeft besloten de prijsverhoging van maximaal 50 procent vooralsnog tijdelijk op te schorten. ,,We veroordelen het geweld en vandalisme", schreef premier Jack Guy Lafontant op Twitter.

Haïti wordt beschouwd als het armste land op het westelijk halfrond. De Caribische staat is voor een groot deel afhankelijk van buitenlandse steun. Corruptie en geweld zijn wijdverbreid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement