David Davis leidt Britten uit Europese Unie

De 67-jarige David Michael Davis krijgt in het nieuwe kabinet van premier Theresa May de eenmalige ministerspost voor Het Verlaten van de Europese Unie toebedeeld. Op het eerste oog een wellicht weinig benijdenswaardige post, waarin hij de draden van vier decennia Europees verleden moet ontwarren.

De Conservatieve veteraan is echter gepokt en gemazeld in het politieke vak. Momenteel is hij lid van het Lagerhuis, maar hij heeft al heel wat belangrijke functies binnen en buiten de partij op zijn naam staan. De in York geboren Davis deed zelfs ooit een gooi naar het leiderschap van zijn Conservatieve Partij, maar verloor onverwacht van de man die woensdag het veld ruimde, David Cameron.

Diezelfde Cameron wilde hem daarna met een ministerpost bedelen, maar Davis weigerde en nam in het Lagerhuis zitting als 'backbencher'. Hij was overigens al parlementslid sinds 1987.

Ouderwets

De nieuwe minister geldt in Groot-Brittannië als het archetype van de ouderwetse, behoudende Tory. Binnen de partij schopte hij het tot voorzitter, een functie die hij van 2001 tot 2002 uitoefende. Onder premier John Major was hij van 1994 tot 1997 staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.

Davis is getrouwd en heeft drie kinderen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement