'Dader Frankrijk handelde namens IS'

De steekpartij en gijzeling in de Franse plaats Magnanville lijkt een daad van terrorisme te zijn. Amaq, het persagentschap van Islamitische Staat, heeft de daad opgeëist. Het bericht van Amaq kon nog niet bevestigd worden. Franse media meldden eveneens dat de dader namens IS handelde. Volgens ooggetuigen zou de dader ,,Allahu akbar'' (Allah is groot) hebben geroepen.

Rond 20.30 uur maandagavond werd de 42-jarige Jean-Baptiste Salvaing, een politiecommandant van het korps Les Mureaux, vlak bij zijn huis door een man belaagd die negen keer op hem instak. De agent was in burger en op weg naar zijn huis in Magnanville, ten noordwesten van Parijs. De dader zou de buurman zijn, meldde de Franse zender BFMTV. Salvaing stierf ter plekke aan zijn verwondingen. De dader nam daarop de familie van de politieagent in hun woning in gijzeling.

Rond middernacht waren er in de woning schoten en een explosie te horen, zeiden ooggetuigen. De speciale politie-eenheid RAID bestormde vervolgens het huis en schoot de dader dood. In de woning werd het levenloze lichaam van de vrouw van de agent gevonden. Zij werkte als ambtenaar op het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus het ministerie. Hun driejarig zoontje bleef ongedeerd, meldde de Franse krant Le Figaro.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken kon nog niets zeggen over het motief van de dader. Het is niet bekend wat de man tot zijn daad heeft gedreven. De Franse president François Hollande heeft de ,,afschuwelijke daad sterk veroordeeld''. Uitgebreid onderzoek zal het motief achter de moorden moeten aantonen, aldus Hollande. Dinsdagochtend vroeg staat er een bijeenkomst op het Elysée gepland om het incident te bespreken.

De BBC meldde in de nacht van maandag op dinsdag dat Franse onderzoekers een anti-terreuronderzoek zijn begonnen.

De RAID evacueerde vijftien huizen in de buurt. Ook werd de elektriciteits- en gastoevoer in de omgeving afgesloten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement