Cyprus wil weer praten na lijmactie VN

De Cypriotische president Nikos Anastasiades wil de onderhandelingen over de hereniging van Cyprus hervatten. Anastasiades had een afspraak met de Turkse leider Mustafa Akinci afgezegd uit woede over de uitnodiging voor een staatshoofdenbanket die Turkije aan Akinci had gestuurd. Hij zag daarin een verkapte poging van Turkije de diplomatieke status van het door Ankara bezette deel van Cyprus te verhogen.

De Verenigde Naties hebben ,,allen die een verkeerd beeld voorstaan van het opwaarderen van het illegale regime in de bezette gebieden'' te verstaan gegeven dat ze het bij het verkeerde eind hebben, zei een woordvoerder van Anastasiades volgens staatspersbureau CNA. De president zou daardoor zijn gerustgesteld en het herenigingsoverleg willen voortzetten ,,mits iets dergelijks niet weer gebeurt''.

Cyprus is verdeeld in een Turks en een zelfstandig Grieks deel sinds het Turkse leger in 1974 het noorden van de eilandstaat bezette. Alleen Turkije erkent Turks-Cyprus als onafhankelijke staat.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement