Coronavirus in buurlanden: contactverbod in Duitsland, barricades Belgische grens, eerste Franse arts overleden

Belgen barricaderen sluipwegen naar Nederland met betonblokken. FOTO ANP

Intussen kampt de hele wereld met de gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Hieronder zetten we de stand van zaken zoals die zondagmiddag in de omringende landen (en verder) is, op een rijtje.

Duitsland

De oosterburen verscherpen de maatregelen: er komt een contactverbod . Dat houdt in dat er niet meer dan twee mensen bij elkaar mogen zijn, behalve families en andere huishoudens. Bondskanselier Angela Merkel maakte die maatregel zondag bekend. Tot nog toe golden er per deelstaat andere maatregelen, zo ging Beieren eerder al grotendeels op slot. De roep om een gezamenlijke aanpak werd steeds luider. Overigens is het aantal doden in Duitsland, gezien de bevolkingsomvang, relatief beperkt: 93 mensen overleden er tot nog toe aan het nieuwe coronavirus.

België

Containers en betonblokken dwars op kleine landweggetjes: het is een opmerkelijk gezicht deze morgen in de Belgisch-Nederlandse grensstreek. Nadat het land vrijdagmiddag de grenzen al sloot voor alle ‘niet essentiële verplaatsingen’, zijn de blokkades van zondagochtend een nieuwe stap in het indammen van het aantal Belgen en Nederlanders dat nodeloos de grens oversteekt. Met acht nieuwe overlijdens loopt het aantal dodelijke slachtoffers in België zondagmiddag op tot 75.

Frankrijk

Voor het eerst is er in Frankrijk een arts overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. In Frankrijk zijn al meer dan 550 mensen aan het virus bezweken. Het AD schrijft dat premier Emmanuel Macron de Britse premier Boris Johnson vrijdag een ultimatum stelde. Zouden de Britten geen strengere maatregelen treffen, dan dreigden de Fransen de grens te sluiten. Kort na het ultimatum kondigde Johnson de sluiting af van scholen en onder meer pubs en restaurants.

Italië

Premier Guiseppe Conte heeft de al bestaande lockdown nog verder aangescherpt. Alle bedrijven die geen cruciale goederen en diensten aanbieden, gaan dicht. ,,Er is geen alternatief’’, aldus Conte die de bevolking opnieuw opriep zich aan alle regels te houden. ,,Het offer dat u brengt door thuis te blijven valt in het niet bij vergelijking met al die mensen die de samenleving nu overeind houden’’, zegt de premier. De Italiaanse bevolking is met bijna 5000 doden in Europa het hardst getroffen door de uitbraak.

Medewerkers van de Italiaanse bandenfabrikant Pirelli hebben hun salaris voor gezamenlijk 7000 werkuren gedoneerd ter bestrijding van het coronavirus. Het geld gaat naar een ziekenhuis in Milaan. Ondertussen is bekend geworden dat paus Franciscus vrijdagavond het Urbi et Orbi zal doen. De buitengewone zegen is voor de stad Rome en de rest van de wereld.

Spanje

Spanje verlengt de noodtoestand met twee weken . Premier Pedro Sanchez zegt dat ‘het ergste nog moet komen’. Na China, Italië en Iran wordt Spanje het hardst getroffen door de coronauitbraak. Er zijn inmiddels meer dan 1720 mensen aan overleden.

De gezondheidszorg in Spanje kan het aantal patiënten niet meer aan. ,,Op deze nationale tragedie is de gezondheidszorg in Spanje niet berekend’’, zegt dokter Olga Mediano in Guadalajara tegenover het AD. ,,Dit kunnen we niet volhouden. We draaien dubbele diensten. Deze week komen we nog wel door, maar daarna moet de situatie absoluut verbeteren. We zijn professionals, maar de druk, ook op emotioneel gebied, wordt te groot.’’

Rest van de wereld

Noord-Macedonië meldt zijn eerste dodelijke slachtoffer als gevolg van het coronavirus. Hetzelfde geldt voor Roemenië en Kosovo. Beelden van overvolle Australische stranden de afgelopen dagen baarden nogal wat opzien. Daarop kondigde de premier van het land aan dat het land geleidelijk op slot gaat.

In de Chinese provincie Hubei, waar in december vorig jaar het nieuwe coronavirus voor het eerst uitbrak, kwamen voor de vierde dag op rij geen nieuwe besmettingen meer naar boven. Dat maakten de Chinese gezondheidsautoriteiten bekend.

Wereldwijd zijn meer dan 13.000 mensen aan het virus bezweken. Het aantal geconstateerde besmettingen overstijgt de 300.000. Meer dan 95.000 patiënten zijn volledig hersteld.

Europees crisiscentrum

Tot slot nog dit: de Europese Unie moet een crisiscentrum krijgen. Dat vindt Europees president Charles Michel. Volgens hem denken meerdere EU-lidstaten er al net zo over. Zo’n crisisorganisatie coördineert in noodsituaties de maatregelen van de lidstaten. ,,Er is eenheid van commando nodig.”