Coronacrisis overschaduwt regionale verkiezingen Spanje

Coronacrisis overschaduwt regionale verkiezingen Spanje ANP

Kiezers in het noorden van Spanje moeten zondag mondkapjes dragen en hun handen reinigen voor het stemmen. In Baskenland en Galicië worden verkiezingen gehouden en de autoriteiten hebben allerlei maatregelen genomen om te zorgen dat mensen veilig naar de stembus kunnen.

Het is de eerste keer dat regionale verkiezingen worden gehouden sinds Spanje begin maart een lockdown afgekondigde. Zo'n 500 mensen die onlangs positief hebben getest op het coronavirus mogen niet naar de stembureaus komen. Die maatregel is omstreden en kan volgens sommige experts ongrondwettig zijn.

Miljoenen andere mensen mogen wel zelf gaan stemmen. Dat kan in Bilbao, de grootste stad van Baskenland, op meer plaatsen dan bij eerdere verkiezingen. De autoriteiten hebben ongeveer een kwart meer stembureaus geopend dan gebruikelijk om te zorgen dat mensen voldoende afstand kunnen houden.

De verkiezingen hadden eigenlijk in april gehouden moeten worden, maar gingen toen niet door vanwege de coronacrisis. De strenge maatregelen die verspreiding van het virus moesten voorkomen zijn inmiddels versoepeld. Er wordt naar verwachting zondagavond al duidelijk welke partijen hebben gewonnen.