Corbyn moet kans krijgen bij Labour

De naam van Jeremy Corbyn moet automatisch op het stembiljet komen in de strijd om het leiderschap van de Labour. Dat heeft het algemeen bestuur van de partij (NEC) dinsdag bepaald. Het maakt de kans dat Corbyn weerstand kan blijven bieden aan de pogingen hem te lozen groter.

Het kan er ook toe leiden dat zijn tegenstanders overgaan tot wraking omdat Corbyn volgens hen strikt genomen steun moet hebben van ten minste 51 afgevaardigden. Dat wordt een zware dobber. De uitgesproken linkse Corbyn, die weigert op te stappen omdat hij brede steun onder het volk geniet, hoopt dat het niet zover zal komen.

De NEC was in elk geval duidelijk. ,,We zijn het erover eens dat de zittende leider Jeremy Corbyn door gaat naar de stemming zonder nominatie door fractieleden van Labour in het Britse en Europese parlement'', zei een woordvoerder. Andere kandidaten voor het leiderschap moeten 20 procent van de afgevaardigden achter zich hebben. Parlementslid Angela Eagle heeft zich in de machtsstrijd binnen Labour aangediend als uitdager van Corbyn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement