Congres Alternative für Deutschland met mondkapjes van start

Congres Alternative für Deutschland met mondkapjes van start ANP

De grootste oppositiepartij in Duitsland, de rechtse Alternative für Deutschland (AfD), is in Kalkar, vlakbij de Nederlandse grens bij Nijmegen, begonnen aan zijn tweedaagse partijcongres. De ongeveer zeshonderd deelnemers moeten mondkapjes dragen. De AfD heeft vergeefs bij de rechter aangeklopt om van deze verplichting af te komen. De gemeente Kalkar dreigt het congres af te breken als de partijleden zich niet aan de corona-instructies houden.

Het congres moet zich in het bijzonder werpen op wat de AfD nu eigenlijk met het pensioenstelsel wil en of de partij voor- of tegenstander is van een basisinkomen.

Zondag moet het congres ook een paar nieuwe kopstukken kiezen. Er moeten twee leden van het nationaal bestuur worden gekozen, omdat dit jaar een ex-penningmeester is opgestapt en een ander uit de partij gezet werd, toen bleek dat hij lidmaatschap of contacten met extreemrechtse clubs had verzwegen.

De AfD heeft nu 89 van de 709 zetels in de Duitse volksvertegenwoordiging. De 'Alternative' is in 2013 begonnen als eurosceptische en economisch rechts-liberale partij. De AfD heeft daarna tot twee keer toe (2015 en 2017) een ruk naar rechts gemaakt met steeds meer nadruk op de bestrijding van immigratie en het bevorderen van conservatieve en nationalistische denkbeelden. Volgens waarnemers is de partij daardoor intern diep verdeeld geraakt.

Een groot deel van de aanhang van de AfD kiest volgens Duitse media overigens niet voor de partij vanwege de standpunten, maar uit onvrede over de gevestigde partijen.