Coalitieonderhandelingen Israël gestopt

Coalitieonderhandelingen Israël gestopt ANP

De coalitieonderhandelingen in Israël tussen Blauw-Wit van Benny Gantz en de rechtse Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu zijn donderdagavond gestopt. Dat meldt Gantz op Twitter.

Volgens Israëlische media was Gantz bereid zijn partij op te breken om met Netanyahu een regering te vormen. Dat ontkracht hij ook op Twitter. "Wat jullie hebben gelezen, zijn cynische spins. Het is niet waar."

De centrumlinkse partij Blauw-Wit wees wel een aanbod van de Likud-partij af. Likud zegt dat Blauw-Wit belangrijke posities binnen het parlement zou krijgen, maar dat er pas besluiten konden worden genomen als er een regering was. Dat was voor de partij van Gantz onacceptabel.

Netanyahu won de verkiezingen op 2 maart, maar kwam met zijn rechtse blok een aantal zetels tekort om een coalitie te kunnen vormen. De Israëlische president Reuven Rivlin gaf daarom Gantz de taak om een regering te vormen. Het waren de derde verkiezingen in een jaar tijd. Na de vorige twee kon er ook geen coalitie worden gevormd.

home
net-binnen
menu