Chinese president Xi Jinping feliciteert Joe Biden

Chinese president Xi Jinping feliciteert Joe Biden ANP

De Chinese president Xi Jinping heeft de nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. De Chinese vicepresident Wang Qishan feliciteerde de nieuwe vicepresident Kamala Harris met de overwinning.

China stelde zich na de Amerikaanse presidentsverkiezingen terughoudend op, al stuurde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken een week na het uitroepen van de winnaar wel al felicitaties. President Xi feliciteert Biden nu persoonlijk met het winnen van de verkiezingen, volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua.

In een telegram zei Xi dat de landen de relatie moeten voortzetten "zonder conflict of confrontatie, met wederzijds respect en de geest van win-winsamenwerking" om het "nobele doel" van wereldvrede en ontwikkeling te bevorderen.

President Trump weigert zijn nederlaag toe te geven en Biden als winnaar van de verkiezingen van 3 november te erkennen. Volgens hem is er sprake van grootscheepse fraude, maar hij heeft dat niet hard gemaakt. Veel landen, waaronder ook Nederland, hebben de Democraat Biden eerder al gefeliciteerd.