China wuift Panama Papers weg en censureert

China heeft beschuldigingen jegens intimi van partijbonzen op grond van de onthullingen over belastingparadijzen dinsdag van de hand gewezen. De toegang tot de berichtgeving over de Panama Papers is bovendien ingeperkt.

Op de vraag of China een onderzoek instelt naar de naasten van partijbonzen die in de Panama Papers worden genoemd, antwoordde het ministerie van Buitenlandse Zaken dat het ,,geen commentaar geeft op deze ongegronde aantijgingen''. Journalisten onthulden dat onder meer intimi van president Xi Jinping banden zouden hebben met offshorebedrijven die gebruikt werden om belasting te ontwijken.

Wie op Chinese zoekmachines naar het trefwoord 'Panama' zoekt, stuit op tal van ontoegankelijke zoekresultaten. Slechts berichten over de betrokkenheid van topsporters zijn voor iedereen zichtbaar. Na de zoekopdracht 'Panama Papers' volgt de waarschuwing dat de resultaten ,,mogelijk niet stroken met de relevante wet- en regelgeving en daarom niet kunnen worden getoond''.

De Global Times, een invloedrijke krant die verbonden is aan de Communistische Partij, betichtte westerse media er dinsdag van onthullingen als die van de Panama Papers te gebruiken om politici en bestuurders buiten het Westen te beschadigen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement