Catalanen opnieuw naar de stembus

Catalanen moeten waarschijnlijk in maart opnieuw naar de stembus, omdat de linkse partij CUP zondag het vertrouwen heeft opgezegd in regiopresident Artur Mas. De situatie in Catalonië weerspiegelt die in heel Spanje, na de complexe verkiezingsuitslag van twee weken geleden waarbij geen enkele partij op een meerderheid kon rekenen.

Mogelijk worden nieuwe verkiezingen in heel Spanje noodzakelijk nu de dreiging van een Catalaanse afscheiding is verminderd, waardoor regeringspartij PP van Mariano Rajoy en de Socialisten minder geneigd zullen zijn tot coalitievorming. Ondertussen zullen nationale partijen die vóór Catalaanse afscheiding zijn nu minder snel een coalitie steunen die een afscheidingsreferendum afwijst.

De CUP had in Catalonië de sleutel in handen van een coalitie, sinds bij de regionale verkiezingen in september pro-afscheidingspartijen een meerderheid kregen. De antikapitalistische partij had echter al meermaals de kandidatuur bekritiseerd van Mas, leider van een centrumrechtse partij.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement