Californië moet binnenblijven om coronavirus

Californië moet binnenblijven om coronavirus ANP

De circa 40 miljoen inwoners van Californië mogen vanwege het coronavirus alleen nog voor noodzakelijke zaken de deur uit. Dat maakte gouverneur Gavin Newsom donderdag (lokale tijd) bekend op een persconferentie.

De maatregel duurt tot nader order, zei Newsom. Er is geen einddatum, omdat de virusuitbraak volgens de gouverneur een "dynamische situatie" is.

Volgens Newsom raakt naar schatting 56 procent van de mensen in Californië de komende acht weken besmet met het longvirus. Om dat op te vangen heeft de staat volgens Newsom 20.000 extra ziekenhuisbedden nodig. 18 mensen zijn in Californië tot nu toe overleden aan het virus, zo'n 1000 mensen testten positief.

Noodzakelijke taken

Inwoners van de staat mogen wel nog naar buiten voor boodschappen en andere noodzakelijke taken. Hetzelfde geldt voor mensen met een "essentieel" beroep. Tankstations, apotheken, banken en wasserettes blijven open.

Eerder op donderdag riep gouverneur Newsom president Donald Trump op een hospitaalschip van de marine naar Los Angeles te sturen om te helpen in de virusuitbraak. Het is volgens Newsom waarschijnlijk dat Los Angeles, de tweede stad van de VS, de komende weken extra zwaar getroffen gaat worden.