Buitenlandminister VS Blinken roept op burgers te sparen

Buitenlandminister VS Blinken roept op burgers te sparen ANP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft de Israëli's en de Palestijnen opgeroepen het leven van burgers en kinderen te sparen in hun strijd. Sinds vorige week maandag zijn in totaal meer dan tweehonderd doden gevallen, onder wie burgers en kinderen in de Gazastrook en in Israël.

Blinken zei ook dat hij geen informatie had gekregen over een Israëlische aanval op een flatgebouw in Gaza waar onder meer persbureau AP en nieuwszender al-Jazeera een kantoor hadden. Israëlische media suggereren dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zelfs voorafgaand aan die aanval er met de Amerikaanse president Joe Biden over zou hebben gesproken. Maar Blinken zei dat de VS aan Israël om "details en een rechtvaardiging" voor het bombardement hebben gevraagd.

De VS zijn de belangrijkste steunpilaar van Israël en ze hebben nog niet op hoge toon van deze bondgenoot geëist dat er snel een wapenstilstand moet komen met de Palestijnse Hamasbeweging en van de strijdgroep Islamitische Jihad. Het Israëlische leger heeft maandag laten weten dat het een vooraanstaand commandant van de Jihad, Husam Abu Harbid, heeft gedood.

Kritiek

Israëlische media zien de terughoudendheid van de Amerikaanse regering als steun voor de aanvallen op de Gazastrook. Biden en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, hebben recent gezegd dat Israël zich immers verdedigt tegen aanvallen. Maar in hun Democratische Partij is er al lang een stroming die de onvoorwaardelijke steun van Washington aan Israël fel bekritiseert. Zondag hebben 28 Democratische senatoren in een gezamenlijke verklaring een wapenstilstand geëist van Israël en de Palestijnse strijders.

In de Veiligheidsraad deed de Amerikaanse VN-ambassadeur, Linda Thomas-Greenfield, dat dit weekend niet. Ze zei enkel dat haar land bereid is te helpen als de strijdende partijen een bestand willen. Thomas-Greenfield riep wel op tot het voorkomen van acties die geweld zouden aanwakkeren, zoals het uit hun huizen zetten van Arabische inwoners van Oost-Jeruzalem. Alle partijen moeten volgens haar de "historische status quo van die heilige plaatsen respecteren".

De huidige escalatie van het geweld is naar aanleiding van de dreigende uitzetting van een reeks Arabische gezinnen die plaats moeten maken voor Joodse kolonisten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland