Brussel wil halt opmars synthetische wiet

Synthetische partydrugs als Black Mamba of Spice hebben sinds 2014 het leven geëist van zeker 29 gebruikers in de EU. De Europese Commissie stelt woensdag voor een einde te maken aan de opmars van de volgens specialisten ’sterkste wiet ter wereld’.

Brussel wil dat de lidstaten extra controlemaatregelen voor de psychoactieve drugs onder de officiële naam MDMB-CHMICA nemen en elkaar op de hoogte houden. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken): ,,Het aantal en de soorten gevaarlijke nieuwe drugs blijven toenemen in de EU en de verspreiding ervan is niet op nationaal niveau te bestrijden." De drugs komen vooral uit China.

Uit een gezamenlijk rapport van Europol en het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) van vorige maand blijkt dat de goedkope designdrugs ook leiden tot tientallen ziekenhuisopnames. De drugs zijn in Duitsland en Engeland erg populair.

In Nederland is dat volgens het Trimbos Instituut niet het geval. ,,Dat komt omdat je hier coffeeshops hebt waar je voor een normaal bedrag goede kwaliteit cannabis kan kopen. Mensen gaan dan niet iets obscuurs als Spice kopen, waarvan je niet weet wat de effecten zijn'', zegt een woordvoerder van het instituut.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement