Brussel plat na dodelijke aanslagen; wat weten we tot nu toe?

Na bloedige aanslagen op de luchthaven van Brussel en mogelijk op de metro elders in de stad hebben de autoriteiten dinsdag het openbaar vervoer helemaal stilgelegd.

Ze hebben iedereen gevraagd zich niet meer te verplaatsen en niet meer te telefoneren. De omgeving van het regeringscentrum en het parlement aan de Wetstraat wordt ontruimd, meldde persbureau Belga.

Elf doden

Bij zelfmoordaanslagen dinsdagmorgen rond 08.00 uur in de vertrekhal van het vliegveld vielen zeker elf doden en meer dan dertig gewonden. Ruim een uur later waren er explosies in metrostation Maalbeek in de Europese wijk. Daarbij vielen veel slachtoffers, maar de Belgische media spreken elkaar tegen over de vraag of er doden zijn gevallen. Sommige meldden zeker tien doden en tientallen gewonden. De Vlaamse omroep VRT berichtte dat er geen mensen zijn omgekomen. Ooggetuigen spreken bij het metrostation Maalbeek van ernstig gewonde slachtoffers.

Arabisch

Bij de aanslagen op de luchthaven zou eerst zijn geschoten en iets in het Arabisch zijn geroepen. Belgische media meldden dat er een derde bom is aangetroffen. De eerste twee ontploften kort na elkaar. De luchthaven is voor alle verkeer gesloten. Alle vluchten worden omgeleid, zoals naar bijvoorbeeld Maastricht, Charleroi, Frankfurt of Lille.

Rampenplan

De plaatselijke autoriteiten hebben een rampenplan afgekondigd en ziekenhuizen gealarmeerd. De Belgische regering heeft de Nationale Veiligheidsraad onder leiding van premier Charles Michel bijeengeroepen.

Extra veiligheidsmaatregelen

In heel Europa inclusief Nederland zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen na de aanslagen in Brussel. Het station van Antwerpen is ook ontruimd. In Nederland heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote stations uit te breiden.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws