Brussel: Foto van vermoedelijke daders verspreid

De Belgische autoriteiten hebben in de nacht van dinsdag op woensdag een nieuw opsporingsbericht naar buiten gebracht na de aanslagen in Brussel. Politie en justitie vragen hulp bij het identificeren van de drie verdachten van de aanslagen op de luchthaven.

Ook via Twitter werden beelden verspreid van de mogelijke daders, die achter bagagetrolleys lopen. ,,Wie herkent deze mannen?'', luidt steeds de vraag. In een eerder opsporingsbericht werd nog gevraagd om de identificatie van één man. Ook andere, nuttige informatie met betrekking tot de aanslagen, is volgens de autoriteiten welkom.

Overzicht van de laatste ontwikkelingen:

Treinen rijden weer

De treinen richting België rijden woensdag weer. De eerste Thalys is al vertrokken en kort voor 07.00 uur gaat ook de eerste Intercity naar Brussel weer rijden. Dat heeft de NS laten weten.

Meer files aan grens door extra controles

Automobilisten die vanuit België naar Nederland rijden, moeten woensdag vanwege grenscontroles opnieuw rekening houden met files. Ook in de dagen erna hebben de controles vermoedelijk gevolgen voor verkeer dat de grens wil oversteken, waarschuwde de VerkeersInformatieDienst (VID) dinsdagavond laat.

Europese ministers

Nederland roept als EU-voorzitter Europese ministers bijeen om te praten over de aanslagen in Brussel. Dat gebeurt op verzoek van Belgie. Minister Ard van der Steur (Veiligheid) twitterde dinsdagavond dat dat overleg ,,mogelijk donderdagochtend al'' is.

Politie vraagt ooggetuigen om hulp

De Belgische politie roept de hulp in van ooggetuigen die bij de aanslagen in Brussel dinsdag foto's of filmpjes hebben gemaakt.

Lees ook: Politie roept hulp ooggetuigen aanslagen in

Nederlandse treinen rijden woensdag weer naar België

De treinen richting België gaan woensdag weer rijden. Dat heeft de NS dinsdagavond laten weten.

Lees ook: NS: woensdag weer treinen naar België

Minuut stilte

De regering van het Gewest Brussel heeft de bevolking dinsdagavond opgeroepen om woensdag om 12 uur een minuut stilte te houden. Dat heeft minister-president Rudi Vervoort aangekondigd na afloop van een vergadering van zijn kabinet.

Lees ook: Brusselse regering roept op tot minuut stilte

Nog meer explosieven op Zaventem

Op de Brusselse luchthaven Zaventem zijn nog meer explosieven gevonden. De explosievenopruimingsdienst DOVO, die dacht alle springstof op Zaventem te hebben opgeruimd, is volgens een bron bij de politie weer onderweg naar het vliegveld.

Lees ook: Nog meer explosieven gevonden op Zaventem

Paus veroordeelt 'blind geweld'

Paus Franciscus heeft in een rouwtelegram zijn medeleven en solidariteit uitgesproken met alle nabestaanden van de aanslagen in Brussel en met de Belgische bevolking.

Lees ook: Paus veroordeelt 'blind geweld' in Brussel

Luchthaven woensdag en donderdag dicht

De Brusselse luchthaven nabij Zaventem blijft ook woensdag en donderdag gesloten.

Lees ook: Brusselse luchthaven ook woensdag dicht

Daders

De politie heeft een foto van de vermoedelijke daders verspreid. De foto was eigenlijk voor intern gebruik bedoeld, meldt De Redactie.

De twee mannen rechts op de foto, die in het zwart zijn gekleed, zouden omgekomen zijn bij de aanslagen. De man rechts op de foto, gekleed in een wit vest met een zwart hoedje, zou op de vlucht zijn. Naar deze man zijn de autoriteiten op zoek. De Belgische autoriteiten hebben een officieel opsporingsbericht over de man naar buiten gebracht.

Vermoedelijke daders Brussel
Vermoedelijke daders Brussel

Bioscoop Antwerpen ontruimd

De Kinepolis-bioscoop in Antwerpen is dinsdagmiddag op last van het federaal crisiscentrum in België ontruimd. Dat zegt de Antwerpse politie. Een reden voor de ontruiming is nog niet bekend. De bioscoop ligt net buiten het centrum van de havenstad.

Nationale rouw

In België is drie dagen nationale rouw afgekondigd. Dat maakte de Belgische minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon dinsdag bekend.

Dodenaantal loopt op

De ontploffing in metrostation Maalbeek in Brussel heeft vijftien mensen het leven gekost. Nog eens 55 mensen raakten gewond, laat openbaarvervoerbedrijf MIVB weten. Tien gewonden zouden in levensgevaar verkeren.

Lees ook: Dodental aanslagen Brussel loopt op

Het dodental van de aanslagen in Brussel loopt op. Er zouden veertien mensen zijn omgekomen bij de twee explosies op de Brusselse luchthaven. In metrostation Maalbeek gaat het om twintig doden, meldt de Vlaamse omroep VRT.

Lees ook: OV-bedrijf: vijftien doden in Maalbeek

Kerncentrale

Het personeel van de Belgische kerncentrale Tihange is geëvacueerd. Dit heeft de politiechef van het nabijgelegen Hoei bekendgemaakt, aldus persbureau Belga.

Koning

De Belgische koning Filip en zijn vrouw Mathilde vegen hun agenda voor de komende dagen leeg vanwege de aanslagen op vliegveld Zaventem en in een metrostation in Brussel.

Ziekenhuizen

Slachtoffers worden opgevangen in zeker vijftien ziekenhuizen. Ambulances uit heel België rijden af en aan bij metrostation Maalbeek, waar nog steeds gewonden naar boven worden gehaald. Dat zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block dinsdag. Zij vreest dat het aantal doden, inmiddels zeker 26, verder kan oplopen.

De slachtoffers uit het metrostation zijn vooral opgevangen in ziekenhuizen in de Belgische hoofdstad. Ziekenhuizen in Vlaanderen hebben de zorg voor de slachtoffers van de explosies op luchthaven Zaventem op zich genomen.

Premier Michel

,,We vreesden een terroristische aanslag en dat is gebeurd.'' Dat zei de Belgische premier Charles Michel dinsdag tijdens een persconferentie. Hij bevestigde dat er twee aanslagen zijn gepleegd door terroristen: op de luchthaven Zaventem en op metrostation Maalbeek.

Zuidertoren

Een grote kantorentoren nabij het station Brussel-Zuid, de Zuidertoren, wordt dinsdag ontruimd. Dat gebeurt op last van de politie. In het gebouw is onder meer de Belgische overheidsdienst voor Pensioenen gevestigd.

Gare du Nord

Het treinstation Gare du Nord in Parijs is dinsdagochtend deels ontruimd in verband met de vondst van een verdacht pakketje. Dat meldden verscheidene Franse media. Vanaf Gare du Nord vertrekken onder meer de hogesnelheidstreinen naar Brussel en Amsterdam.

IS

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslagen in Brussel. Dat meldt de Koerdische zender Rudaw dinsdag.

Rutte

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland. Dat zei premier Mark Rutte in een persconferentie over de aanslagen in België. Toch zijn er zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen, aldus de premier. Hij gaf ook aan nog niet te weten of er Nederlandse slachtoffers in Brussel zijn.

Wetstraat

In de buurt van de Wetstraat in Brussel heeft nog een ontploffing plaatsgevonden. Volgens De Tijd is de explosie het werk van de explosievenopruimingsdienst (DOVO), die een verdacht pakketje uit voorzorg zou hebben opgeblazen. Het Warandepark bij de Wetstraat wordt ontruimd. De Wetstraat is het centrum van de bestuurlijke macht in België.

Abdeslam

,,Gecoördineerde terroristische acties zoals deze in Brussel vergen voorbereiding. Het lijkt dus niet voor de hand liggend dat dit een reactie is op de arrestatie van Saleh Abdeslam vorige week'', zegt Peter Knoope, antiterreurexpert van het Internationaal Centrum voor Contraterrorisme in Den Haag.

Lees ook: 'Aanslag geen reactie op arrestatie Abdeslam'

Dertig doden

In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn door de explosie mogelijk dertig doden gevallen. Dat meldt het Nieuwsblad op gezag van bronnen bij de politie. Vooralsnog houdt de brandweer het op tien.

Treinen

Er rijden dinsdag geen treinen meer van en naar Brussel. Het gaat om de snelle treinen Thalys, Eurostar en de intercity van Amsterdam naar Brussel. Op het station in Roosendaal staat een trein stil die België niet in kan. De NS probeert volgens een woordvoerder zo snel mogelijk een oplossing voor deze reizigers te vinden.

Vliegveld

De reizigers die zich in een van de pieren bevonden op het Brusselse vliegveld zijn geëvacueerd. Dat meldt de luchthaven via Twitter.

Lees ook: Verslaggever Rijnmond nam goede incheckrij

Telefoonverkeer

Het telefoonverkeer in de Belgische hoofdstad Brussel heeft dinsdag ernstig te lijden onder de gevolgen van de aanslagen. Het telefoonnetwerk ligt geregeld plat en het kost veel Belgen moeite elkaar te bereiken.

Belgen moeten voorlopig geen telefoongesprekken meer voeren. De Belgische minister van Digitale Agenda Alexander De Croo heeft mensen opgeroepen om via social media als Facebook, WhatsApp of Twitter contact te houden, maar telefoontjes te vermijden. Dat meldt het Nieuwsblad.

Reisadvies

Reis niet naar Brussel totdat er meer duidelijkheid is over de situatie daar. Dat schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken in een aangescherpt reisadvies. Nederlanders die al in Brussel zijn, wordt aangeraden zoveel mogelijk binnen te blijven, uit de buurt te blijven van de luchthaven en de metro en instructies op te volgen van autoriteiten.

Grens

De grens tussen Frankrijk en België wordt dinsdag gesloten. Dat meldt de Waalse zender RTBF.

Antwerpen

Het centraal station van de Vlaamse hoofdstad Antwerpen is dinsdagochtend ontruimd. Dat meldt de zender VRT.

Parlement

De omgeving van het kantoor van de Belgische premier Charles Michel en het parlement in Brussel wordt ontruimd. Dat heeft het persbureau Belga dinsdag gemeld.

Tunnels

Twee belangrijke tunnels in de Brusselse binnenstad zijn op last van de politie gesloten. Het gaat om de Wet- en de Jubelparktunnel, beide zeer belangrijk om naar het centrum van de Belgische hoofdstad te komen.

De tunnels bieden toegang tot de Wetstraat, waaraan ook het metrostation Maalbeek ligt, waar dinsdagochtend een explosie heeft plaatsgevonden.

Nederlandse stations

In verband met de bomaanslagen op diverse doelen in Brussel, heeft het ministerie van Justitie besloten de aanwezigheid van politie op grote Nederlandse stations uit te breiden. Dat maakte een woordvoerder van minister Ard van der Steur dinsdag in Den Haag bekend. Het gaat om de stations van de vier grote steden, zei de woordvoerder tegen het ANP.

Metrostation

In het metrostation Maalbeek in Brussel zijn mogelijk tien doden gevallen door een explosie. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

KLM

KLM heeft door de aanslag op de luchthaven Zaventem in Brussel een vliegtuig moeten ontruimen dat klaar stond voor vertrek richting Amsterdam. Het toestel stond niet in de buurt van de explosies, maar kon niet meer vertrekken omdat het vliegveld gesloten werd. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij.

Zelfmoordaanslag

Een van de explosies die dinsdag plaatsvonden op het vliegveld van Brussel, betrof een zelfmoordaanslag. Dat meldt de Vlaamse zender VRT.

Rode Kruis

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website Ikbenveilig.nl online gezet. De website is bedoeld voor mensen die nu op de rampplekken in Brussel staan en hun naasten willen laten weten dat ze veilig zijn. De website is te bereiken via rodekruis.nl/hulp-in-nederland/burgerhulp/ik-ben-veilig.

Explosies

Op verschillende metrostations in de Belgische hoofdstad Brussel hebben dinsdagochtend explosies plaatsgevonden. Dat meldt de nieuwszender CNN. Tot dusver berichtten media over een explosie bij alleen het metrostation Maalbeek.

Nederland

In Nederland worden ,,veiligheidsmaatregelen genomen die nodig zijn'' in reactie op de aanslagen in de vertrekhal van de luchthaven van Brussel en op een Brussels metrostation. Dat laat terrorismecoördinator Dick Schoof aan het ANP weten. Hij volgt de situatie in België op de voet.

Arabische leuzen

Voordat de explosies plaatsvonden in de vertrekhal van het vliegveld van Brussel, klonken schoten en mogelijk Arabische leuzen. Dat meldt het Belgische persbureau Belga.

Aanslag

De ontploffingen dinsdag op het vliegveld van Brussel vormen een aanslag. Dit heeft de brandweer van Brussel bevestigd. Door de aanslag op de internationale luchthaven in Brussel zijn dinsdag zeker dertien doden en 35 zwaargewonden gevallen, meldt de Vlaamse zender VRT.

Live Blog Explosies in Brussel
 
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement