Britse premier verdedigt vader en investering

De Britse premier David Cameron heeft maandag in het Lagerhuis beklemtoond dat er niets mis is met het op een legale manier geld verdienen. Hij zei dat hij de afgelopen dagen ,,uiterst pijnlijke en volstrekt onware aantijgingen'' over de investeringen van zijn ,,hardwerkende en fantastische vader'' heeft gehoord. Die had onder meer een offshorefirma waar Cameron een aandeel in had. Dat is verkocht in 2010 en Cameron betaalde daar de verschuldigde belastingen over. Hij werd in dat jaar premier.

Investeren in of handelen met behulp van offshorefirma's is een normale gang van zaken, zei Cameron. Ook publieke instellingen en vakbonden werken ermee, aldus de premier.

De publicatie ruim een week geleden van de zogeheten Panama Papers bracht naar voren hoe veel voorname instellingen, bedrijven en personen gebruik maken van offshorefirma's en belastingparadijzen. De naam van Camerons vader Ian Cameron (1932-2010) dook daar ook in op.

Belastinggegevens openbaar

De Britse premier is toen zwaar onder vuur komen te liggen. Hij zorgde afgelopen week bovendien door een gebrekkige uitleg voor extra verwarring over wat er nou precies met het familiekapitaal gebeurd was. Daarom heeft Cameron zijn belastinggegevens zondag openbaar gemaakt. Hij zei maandag dat iedereen die mogelijk eerste minister wordt, of wie minister van Financiën is of kan worden hun belastinggegevens zouden moeten openbaren. De huidige minister van Financiën, George Osborne, deed dat maandag.

De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn neemt hier geen genoegen mee. Hij bekritiseerde Camerons ,,afleidingsmanoeuvres'', terwijl Londen de spil vormt ,,van een internationaal belastingschandaal''. Meerdere overzeese gebiedsdelen zijn vooraanstaande belastingparadijzen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement