Brits parlement akkoord met regionaal beperkingssysteem Engeland

Brits parlement akkoord met regionaal beperkingssysteem Engeland ANP

Het Britse parlement is akkoord gegaan met een systeem van trapsgewijze regionale beperkingen voor Engeland om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat gebeurde ondanks een opstand tegen de plannen van premier Boris Johnson vanuit zijn eigen Conservatieve partij. De rebellie bij de Tories duidt erop dat er steeds meer onvrede is aan de rechterkant over de aanpak van de corona-epidemie in het Verenigd Koninkrijk.

Meer dan 40 procent van de Engelse bevolking woont in regio's die vanaf woensdag met de zwaarste categorie van beperkingen te maken krijgen. Met de nieuwe aanpak komt een einde aan een maand nationale lockdown. Slechts 1 procent van de Engelsen krijgt te maken met de beperkingen van de lichtste categorie.

"Omdat de verspreiding van de epidemie door het land varieert, is er veel te zeggen voor een regionaal trappensysteem in Engeland", zei Johnson tegen het parlement. Daar kreeg hij met veel kritiek te maken. Tientallen van Johnsons 364 gekozen partijgenoten vinden zijn plan draconisch, slecht uitgevoerd en gebaseerd op onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Het nieuwe systeem van beperkingen kwam ondanks de Conservatieve opstand door het parlement met 291 tegen 78 stemmen omdat de grootste oppositiepartij, Labour, zich van stemming onthield in plaats van tegen de regering te stemmen. 55 partijgenoten van Johnson stemden uiteindelijk tegen de plannen van zijn regering.

Hoewel het nieuwe trapsgewijze systeem met drie categorieën minder ingrijpend is dan de voorgaande twee nationale lockdowns in Engeland, brengt het alsnog sociale en economische beperkingen met zich mee die ongekend zijn in vredestijd. Winkels en scholen blijven open in alle categorieën. In de zwaarste categorie worden pubs en restaurants gesloten behalve voor afhalen.

Reizen naar en vanuit regio's met de zwaarste categorie beperkingen is verboden. Waar de zwaarste en de middelste categorie beperkingen van kracht is, is het verboden om binnen samen te komen met personen uit andere huishoudens.

De regering schat dat 23 miljoen Engelsen in regio's wonen waar de zwaarste categorie beperkingen gaat gelden. 32 miljoen Engelsen wonen in gebieden waar de middelste categorie van kracht wordt. Samen is dat zo'n 99 procent van de Engelse bevolking. Johnson zegde toe dat de status van regio's elke twee weken opnieuw wordt beoordeeld.

Het Verenigd Koninkrijk heeft van alle Europese landen de meeste doden te betreuren als gevolg van de corona-epidemie. Covid-19 werd er al zeker 59.148 personen fataal. Het longvirus is in totaal bij bijna 1,65 miljoen personen in het VK vastgesteld.