'Brexit kan Oost-Europa op idee brengen'

Een Brits vertrek uit de EU kan landen in het oosten van Europa op hetzelfde idee brengen. Dat vreest de Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn.

,,We kunnen niet uitsluiten dat een brexit een domino-effect heeft in Oost-Europa,'' zei Asselborn tegen Duitse media. Hij noemde het een ,,historische fout'' van de Britse premier David Cameron om ,,zelfs maar te denken'' aan het uitschrijven van een referendum over de vraag of zijn land uit de EU moet stappen. En ook al stemt de Britse bevolking om in de unie te blijven, dan blijft de negatieve houding van Groot-Brittannië volgens de Luxemburgse bewindsman toch nog een probleem.

Een van de meest eurosceptische leiders in het oosten van Europa kwam zondag juist met een opmerkelijke verklaring. De Hongaarse premier Viktor Orban kondigde via zij woordvoerder aan een campagne te beginnen om de Britten binnen de EU te houden, onder ander via advertenties direct gericht aan het Britse publiek. De woordvoerder van de Hongaarse regering noemde dat een ,,verklaring dat Hongarije verbonden is aan de EU'' ondanks beschuldigingen dat het land anti-EU is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement