'Brexit-barones' loopt over naar EU-kamp

Barones Warsi, ex-voorzitter van de Conservatieven en voormalig minister in het kabinet van premier David Cameron, heeft het brexit-kamp de rug toegekeerd. Ze is nu voor EU-lidmaatschap, meldt de Financial Times maandag.

De barones die voluit Sayeeda Hussain Warsi heet, vindt dat er te veel vreemdelingenhaat onder de tegenstanders van EU-lidmaatschap is. ,,Leugens, vreemdelingenhaat en de politiek van de haat'' geven volgens Warsi de toon aan in de campagne voor de brexit.

Ze was zelf voor vertrek uit de EU ('brexit'), maar een campagneposter van de UKIP (United Kingdom Independence Party) was een keerpunt voor haar. Ze zag die afgelopen week. De poster toont een enorme stoet vluchtelingen in Slovenië die naar de EU komen. De UKIP zette er ,,breekpunt'' bij en stelt dat de EU gefaald heeft. De UKIP-leider Nigel Farage betoogt hiermee dat Londen zelf over zijn grenzen moet waken door uit de EU te stappen.

Warsi

Warsi is een Engelse uit Dewsbury, een plaats op slechts enkele kilometers afstand van Birstall, waar donderdag het sociaaldemocratische parlementslid Jo Cox waarschijnlijk door een extreemrechtse zonderling is vermoord. Warsi is een dochter van Pakistaanse immigranten. Ze vindt het anti-immigratiekarakter van de brexit-aanhangers eng.

Ze viel op Twitter ook uit tegen de prominente partijgenoot Michel Gove, de minister van Justitie die campagne voert om het Verenigd Koninkrijk uit de EU te halen. Ze plaatste hem in een reeks radicale nationalistische politici tegen immigratie ageren: ,,BNP (British National Party), Le Pen, Donald Trump, Geert Wilders, Farage, Gove, ik zou niet met ze in een nachtbus durven, jij wel?''

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement