Brand rukt op naar Saskatchewan

De brand die in en rond de Canadese stad Fort McMurray woedt, breidt zich nog steeds uit. Inmiddels heeft het vuur een gebied van 200.000 hectare in de provincie Alberta in zijn greep. De autoriteiten vrezen dat de brand zich zal uitbreiden naar de provincie Saskatchewan, dat op ongeveer 75 kilometer afstand ligt.

De hoop van de honderden vuurbestrijders in het uitgestrekte gebied is mede gevestigd op de komst van regen. Meteorologen verwachten dat er zondag of maandag neerslag kan vallen. Vooralsnog wordt het vuur aangewakkerd door een harde, hete wind. Premier Rachel Notley van Alberta zei tegen lokale media dat de brand voorlopig nog niet onder controle is.

De autoriteiten hebben inmiddels de evacuatie van de 80.000 inwoners van Fort McMurray bijna voltooid. Nog niemand raakte gewond. Het vuur heeft in de stad al wel 1600 woonhuizen en andere gebouwen vernietigd. De geëvacueerde inwoners bivakkeren in nabijgelegen dorpen en steden, maar volgens de autoriteiten gaat het nog zeker twee maanden duren voordat mensen kunnen terugkeren. Inwoners van Fort McMurray wordt dan ook aangeraden naar zuidelijker steden zoals Calgary te gaan.

De enorme brand lijkt de kostbaarste uit de Canadese geschiedenis te worden. Volgens een analist zullen de verliezen voor verzekeringsmaatschappijen uitkomen op omgerekend meer dan 6,11 miljard euro.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement