Booreilanden ontruimd om schip op drift

Verscheidene booreilanden in het Noorse deel van de Noordzee zijn donderdag ontruimd. Door een storm is een schip op drift geslagen. Dat zou de platforms kunnen raken. Het schip zou 110 meter lang en 30 meter breed zijn.

Het gaat om de platforms bij de velden Valhall en Ekofisk. Die worden gerund door BP en ConocoPhillips. Ze liggen midden op de Noordzee, niet ver van de Nederlandse 'exclusieve economische zone'. Het schip op drift heeft het BP-platform inmiddels gemist. Het gevaar is geweken, de mensen kunnen terug en de olieproductie wordt hersteld.

Voor de kust van Noorwegen vielen woensdag een dode en twee gewonden door de storm. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Een hoge golf trof een drijvend booreiland in het Troll-veld. Dat is het grootste gas- en olieveld van Noorwegen, ten westen van de stad Bergen. Het wordt uitgebaat door het Noorse staatsoliebedrijf Statoil. Het platform kon op eigen kracht het vasteland bereiken. Volgens de Noorse autoriteiten waren de golven wel 14 meter hoog.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement