Bolsonaro-aanhangers drijven spot met 'kerkhof' Copacabana

Bolsonaro-aanhangers drijven spot met 'kerkhof' Copacabana ANP

Aanhangers van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro drijven de spot met een symbolisch kerkhof dat door een protestgroep is gemaakt op het iconische Copacabana-strand in Rio de Janeiro, meldt de BBC. Met de honderd 'graven' wil de groep Rio de Paz (Vreedzaam Rio) demonstreren tegen de corona-aanpak van de rechtse president.

Een van diens aanhangers begon op een gegeven moment kruizen uit het zand te trekken. Andere 'Bolsonaristas' vielen de acitivisten van Rio de Paz lastig en schamperden naar hen.

Brazilië is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door het nieuwe coronavirus. Volgens de gegevens van Johns Hopkins University heeft Brazilië meer dan 800.000 vastgestelde besmettingsgevallen en bijna 41.000 doden door het longvirus te betreuren.

Heftige discussies

President Bolsonaro heeft het nieuwe coronavirus lang gebagatelliseerd en verzette zich ook lange tijd tegen het nemen van maatregelen om de verspreiding ervan te voorkomen. Dat leidde in Brazilië tot heftige discussies tussen voor- en tegenstanders van de regering.

De Braziliaanse regering haalde onlangs nog de corona-statistieken offline en wilde ook geen dagelijkse updates met doden en besmettingen meer geven. Brazilië zette de cijfers woensdag weer op de officiële website, nadat het hooggerechtshof dat een dag eerder eiste.

"De president heeft niet gerealiseerd dat dit een van de meest dramatische crises in de Braziliaanse geschiedenis is", zegt Antonio Carlos Costa van protestgroep Rio de Paz. "Families rouwen om duizenden doden en er is werkloosheid en honger." Costa denkt dat de aanhangers van de heetgebakerde Bolsonaro die de draak steken met het protest, het gedrag van hun president imiteren.