Boko Haram wil ontvoerde meisjes ruilen

Boko Haram wil de grote groep schoolmeisjes die de terreurbeweging twee jaar geleden ontvoerde, met de Nigeriaanse regering ruilen voor eigen strijders die gevangen zitten. Op een video die de islamistische militanten zondag op internet zetten, zijn zo'n vijftig meisjes te zien. Ze staan met hoofddoeken op achter een man met een machinegeweer.

Hij richt zich tot de ouders van de slachtoffers. Zij moeten ,,druk zetten op de regering om onze leden vrij te laten, zodat wij de meisjes kunnen laten gaan''. De Nigeriaanse regering heeft inmiddels laten weten ,,in contact te staan'' met de militanten.

Volgens de minister van Informatie zit de regering ,,erbovenop''. ,,Maar we zijn zeer voorzichtig, want de situatie is complex door de scheuring in het leiderschap van Boko Haram. We moeten ook de veiligheid van de meisjes kunnen garanderen'', zei hij. Binnen Boko Haram woedt een interne machtsstrijd. Een van de facties verklaarde zichzelf onlangs tot de ,,enige echte afdeling van Islamitische Staat''. De ontvoerde meisjes zijn in handen van de rivaliserende groep.

Bring Back Our Girls

Boko Haram zou nog altijd 219 meisjes in handen hebben van de 276 die in april 2014 werden ontvoerd uit hun school. Enkelen ontsnapten, zo'n veertig meisjes zijn uitgehuwelijkt. Volgens de man in de video zijn ook slachtoffers gevallen bij bombardementen door de Nigeriaanse luchtmacht. Aan het einde van de video laat Boko Haram dode lichamen zien. Het leger ontkende zondag dat zij slachtoffers van luchtaanvallen zijn.

De massa-ontvoering riep twee jaar geleden wereldwijd ontzetting op, gevolgd door de actie 'Bring Back Our Girls'. Onder meer de vrouw van de Amerikaanse president, Michelle Obama, en mensenrechtenactiviste Malala Yousafzai zetten zich ervoor in.

De zondag verschenen video is de derde die de meisjes toont sinds hun ontvoering.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement