Boegeroep voor premier Valls in Nice

De Franse premier Manuel Valls is maandag in Nice uitgejouwd, voorafgaand aan een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag van donderdag. Omstanders schreeuwden onder meer ,,moordenaar'' en ,,treed af'' naar de eerste minister. Na de minuut stilte kreeg Valls opnieuw verwensingen naar zijn hoofd geslingerd.

Ook president François Hollande, die niet in Nice was, kreeg de wind van voren. ,,Hollande, treed af'', riepen mensen in het publiek. ,,Wat hebben ze tot dusver gedaan om ons veilig te laten voelen? Gaan we elke zes maanden meer doden betreuren?''

Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve nam voorafgaand aan de minuut het woord en noemde de timing van de kritiek ongepast. ,,We hebben onmiddellijke tirades zien opduiken en ik vind het persoonlijk schokkend en treurig. Het is niet chic in deze context'', aldus de minister.

Vertrouwen

In een peiling van dagblad Le Figaro gaf 33 procent van de ondervraagden aan vertrouwen te hebben in de regering als het gaat om terreurbestrijding. Na de twee aanslagen van vorig jaar lag dat percentage nog op ruim 50 procent. ,,De regering belooft ons van alles, maar er komt niets van terecht'', zei een inwoner van Nice.

Valls is niet de enige in de regering die sinds de aanslag van vorige week kritiek te verduren krijgt. Volgens oppositieleider Nicolas Sarkozy is de Franse regering niet in staat de veiligheid in het land te garanderen. Hij wil dat alle mensen met een buitenlands paspoort en banden met islamitisch extremisme het land worden uitgezet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement