Biden wil uitstoot broeikasgassen de komende jaren halveren

Biden wil uitstoot broeikasgassen de komende jaren halveren ANP

De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een veel ambitieuzer klimaatbeleid aankondigen. Hij wil de uitstoot van broeikasgassen voor 2030 met 50 tot 52 procent terugbrengen ten opzichte van 2005.

Biden presenteert zijn klimaatplannen later op een digitale top met tientallen wereldleiders. Hij wil daar volgens Amerikaanse media laten zien dat de Verenigde Staten weer het voortouw nemen bij de aanpak van klimaatverandering. De president zal andere landen naar verwachting oproepen met een even ambitieus beleid te komen.

De Democraat gaat met zijn plannen veel verder dan zijn partijgenoot Barack Obama. Die wilde de uitstoot voor 2025 terugbrengen met 25 tot 28 procent. De Republikein Donald Trump koos daarna voor een andere koers en trok zijn land uit terug uit het klimaatverdrag van Parijs, iets wat Biden na zijn aantreden direct terugdraaide.

Sceptische reactie Republikeinen

Een halvering van de Amerikaanse uitstoot zou grote gevolgen hebben voor de economie. Het gebruik van fossiele brandstoffen moet dan flink worden teruggeschroefd, schrijft The New York Times. Het is ook nog onduidelijk of er voldoende politieke steun is om verregaande hervormingen door te voeren.

Republikeinen hebben al sceptisch gereageerd. Senator John Barrasso concludeerde dat Biden eigenhandig heeft besloten om drastische toezeggingen te doen die slecht kunnen uitpakken voor de economie. "Tegenstanders van de VS zoals China en Rusland kunnen hun uitstoot ondertussen naar eigen inzicht blijven opvoeren."

De regering-Biden vindt echter dat de tijd dringt en wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn. Klimaatverandering wordt omschreven als een "existentieel gevaar" dat onmiddellijk aangepakt moet worden. Dat biedt volgens het Witte Huis ook nieuwe economische kansen. "Het creëren van banen en het aanpakken van klimaatverandering gaan hand in hand", staat in een officiële verklaring.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland