Biden treedt aan als 46e president van de Verenigde Staten

Biden treedt aan als 46e president van de Verenigde Staten ANP

De Democraat Joe Biden legt woensdag de ambtseed af en wordt dan de 46e president van de Verenigde Staten. Daarmee komt een einde aan de tumultueuze ambtsperiode van de Republikein Donald Trump, die de afgelopen vier jaar in het Witte Huis zat.

De plechtigheden rond de machtsoverdracht hebben dit jaar vanwege de coronacrisis een sober karakter. Er wordt geen grote mensenmassa verwacht in de hoofdstad, waar na de recente bestorming van het Capitool ook strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen. De ceremonie wordt wel bijgewoond door politici en hun gasten. Ook oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton zijn aanwezig.

Trump woont de plechtigheden niet bij. De afzwaaiende president heeft na de verkiezingen geklaagd over fraude en zijn tegenstander niet gefeliciteerd. Ook nodigde hij Biden niet uit voor het traditionele bezoek aan het Witte Huis in de aanloop naar de machtsoverdracht.

Opperrechter John Roberts neemt de ambtseed op het middaguur (18.00 uur in Nederland) af bij Biden. Dat gebeurt buiten het Capitool. De 78-jarige Democraat spreekt daarna zijn landgenoten toe. Biden gaat volgens zijn team spreken over de strijd tegen het coronavirus en het "verenigen en genezen" van zijn land.

Biden gaat in de eerste dagen van zijn ambtstermijn volgens Amerikaanse media direct een groot aantal presidentiële bevelen uitvaardigen en zo besluiten van Trump terugdraaien. De nieuwe president wil bijvoorbeeld dat zijn land weer gaat meedoen aan het klimaatverdrag van Parijs. Ook sneuvelen naar verwachting door Trump ingestelde reisbeperkingen tegen moslimlanden.

De politieke toekomst van Trump is ongewis. Er loopt een afzettingsprocedure tegen hem vanwege de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Critici verwijten hem zijn achterban te hebben opgehitst. De Senaat zou kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland