Biden komt op eerste dag na aantreden met reeks 'coronadecreten'

Biden komt op eerste dag na aantreden met reeks 'coronadecreten' ANP

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden maakt haast met het opvoeren van de strijd tegen het coronavirus. Zijn medewerkers zeggen dat hij donderdag tien presidentiële bevelen zal uitvaardigen die verband houden met de pandemie. Hij zou onder meer het dragen van mondkapjes verplicht willen stellen op luchthavens en in sommige treinen, bussen en vliegtuigen.

Biden trad woensdag aan en heeft de aanpak van de coronacrisis bovenaan zijn prioriteitenlijst gezet. De VS hebben het hoogste aantal coronadoden ter wereld gemeld. Er overleden volgens officiële cijfers meer dan 400.000 patiënten. De nieuwe president heeft beloofd dat in de eerste 100 dagen van zijn ambtsperiode 100 miljoen Amerikanen worden ingeënt.

"Amerikanen kunnen al bijna een jaar niet op hun landelijke overheid rekenen voor een strategie, laat staan een uitgebreide aanpak om op Covid te reageren", zei de coördinator van de nieuwe Covid-19 taskforce van Biden. "Als president Biden vandaag zijn kantoor binnenloopt, verandert dat allemaal."

De regering wil zorgen dat meer Amerikanen gevaccineerd en getest kunnen worden. Biden zou onder meer een speciaal orgaan ('Pandemic Testing Board') willen optuigen dat moet zorgen dat meer coronatesten beschikbaar komen. Ook wil de Democraat dat staten meer financiële compensatie krijgen voor de kosten die ze maken vanwege de coronacrisis. Het Witte Huis zou daarnaast medisch personeel van federale overheidsdiensten en het leger willen inzetten om te zorgen dat meer gevaccineerd kan worden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland