Berlijn is met evacuatie Zuid-Sudan begonnen

Duitsland is woensdagochtend in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba begonnen met de evacuatie van Duitsers en andere Europeanen. De eerste groep evacués moet woensdagmiddag overgevlogen worden naar Uganda, een vlucht over ongeveer 500 kilometer. De Duitse legervliegtuigen van het Duits-Franse type Transall hebben speciale beschermingsmechanismen tegen raketaanvallen.

Er zijn naar schatting honderd Duitsers in het door bloedige stammentwisten al lange tijd verscheurde Zuid-Sudan. Het zijn voornamelijk diplomaten en ontwikkelingswerkers. Er zijn ook circa honderd Nederlanders in Zuid-Sudan die mogelijk geëvacueerd worden.

De laatste tijd is de bloedige tweestrijd tussen de voornaamste stammen van het land, de Dinka en de Nuer, weer opgelaaid. Nuer-leider Riek Machar heeft woensdag gezegd dat hij zijn troepen uit Juba terugtrekt. Machar heeft officieel de functie van vicepresident. President Salva Kiir is van de Dinksa-stam. Machar liet woensdag weten dat hij confrontatie met de troepen van Kiir wil vermijden om een een wapenstilstandsakkoord uit te kunnen werken.

De Dinka en Nuer zijn veehouders die al heel lang twisten over weiden en water. Sinds de onafhankelijkheid van Sudan in 1956 is er veel gevochten in het zuiden van Sudan dat bijna precies vijf geleden als Zuid-Sudan onafhankelijk werd. De strijd tussen Dinka en Nuer heeft de onafhankelijkheidsoorlog overleefd en wordt steeds bloediger door het beschikbare moderne wapentuig.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement