Bergwandelaars kunnen vulkaan Lombok verlaten

Enkele honderden bergwandelaars kunnen afdalen van de vulkaan Rinjani op het Indonesische eiland Lombok. De autoriteiten zeggen dat een belangrijke route naar de top van de 3726 meter hoge berg is vrijgemaakt.

De wandelaars waren ingesloten geraakt nadat een aardbeving enkele looproutes onbegaanbaar had gemaakt. Een functionaris van de rampenbestrijdingsdienst sprak de verwachting uit dat circa 500 wandelaars aan het einde van de middag de voet van de vulkaan bereiken. Militairen, politiemensen en reddingswerkers zijn ingezet om mensen van de Rinjani te halen.

De autoriteiten maakten eerder al bekend dat er tot 820 overwegend buitenlandse wandelaars op de vulkaan waren tijdens de aardbeving. De autoriteiten hebben helikopters het luchtruim ingestuurd om te zoeken naar mensen die nog vastzitten. Ook worden gestrande bergwandelaars vanuit de lucht voorzien van eten en drinken.

Dodental opgelopen

Het dodental door de aardbeving op het Indonesische eiland is inmiddels opgelopen naar zeventien. Ook raakten ruim 150 mensen gewond. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen.

De beving had een kracht van 6,4. Het epicentrum van de beving lag ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van de stad Mataram en lag op slechts 7 kilometer diepte. Door de geringe diepte is de kans groter dat een beving schade aanricht. Functionarissen zeiden dat er ook zo'n 280 naschokken plaatsvonden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement