'Beoordelingsfout Comey niet politiek getint'

Voormalig FBI-directeur James Comey heeft een ,,ernstige beoordelingsfout'' gemaakt in de Clinton-affaire, maar hij had daarmee geen politieke bedoelingen. Dat staat in het rapport dat de interne waakhond van het Amerikaans ministerie van Justitie donderdag publiceerde.

Comey kondigde kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezing aan het onderzoek te heropenen naar het gebruik van een privéserver voor e-mailverkeer door de Democratische kandidaat Hillary Clinton. De conclusie is nu dat hij dat niet deed om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Inspecteur-generaal Michael Horowitz uit in zijn verslag van meer dan 500 pagina's niettemin stevige kritiek aan het adres van de oud-FBI-chef, onder meer wegens schending van de beleidsregels - ,,insubordinatie'' - op het departement. Hij beschuldigt hem ook de autoriteit van de toenmalige justitieminister Loretta Lynch te hebben overgenomen toen hij in juli 2016 bekendmaakte geen vervolging in te stellen tegen Clinton wegens haar e-mailgedrag als minister van Buitenlandse Zaken.

Comey liet weten het niet met alle bevindingen eens te zijn, maar respecteert het werk van Horowitz. In diens rapport wordt ook afgerekend met Peter Strzok en Lisa Page, twee stafleden van de FBI die zeer politiek geladen boodschappen uitwisselden. De ontdekking van hun teksten - onder meer over het voorkomen dat Trump president zou worden - trok een donkere wolk over de federale politie en wekte de schijn van partijdigheid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement