Belgische minister stapt op om Zaventem

De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant is opgestapt na onthullingen over twee kritische Europese rapporten over de controle op de veiligheid van de Brusselse luchthaven Zaventem. Galant zou de rapporten hebben genegeerd. Bovendien zou ze verkeerde informatie hierover naar buiten hebben gebracht.

Haar ontslag is aanvaard door de koning, zo maakte het paleis bekend.

Premier Charles Michel verklaarde donderdag nog, op basis van informatie van het kabinet van Galant, dat de minister en de regering niet geïnformeerd werden over de inhoud van de rapporten. Later op de dag rakelde de oppositie echter nieuwe informatie op waaruit blijkt dat dit niet klopte.

Zelfmoordterroristen

,,Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis is gebracht. Ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document'', verklaarde Michel vrijdag.

Op 22 maart bliezen twee zelfmoordterroristen zich op in de vertrekhal van het vliegveld. Een derde blies zich op in een metrostel ter hoogte van station Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om en raakten er meer dan driehonderd gewond.

Dossier

Na de aanslagen boden de minister van Justitie Koen Geens en minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon hun ontslag aan, maar dat werd niet geaccepteerd door Michel. Het ontslag van Galant was echter onvermijdelijk aangezien Michel verkeerd geïnformeerd werd door Galant. ,,Het hele dossier kwam te dicht bij de premier. Ook hij had in de moeilijkheden kunnen raken. Die bom is nu ontmijnd met haar ontslag'', klonk het bij politiek analisten.

Michel, een Franstalige liberaal (MR), moet nu op zoek naar een opvolger voor Galant. Het is al de tweede partijgenoot die de federale regering verlaat. Eerder vertrok Hervé Jamar als minister voor Begroting om gouverneur van Luik te worden.

N-VA

Michel leidt sinds het najaar van 2014 een regering met de Vlaams nationalisten van N-VA, de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en liberalen (Open VLD). De MR is de enige Franstalige partij in de Belgische regering. In België telt een regering evenveel Nederlands- als Franstalige ministers.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement